6 Tips om over te stappen op natuurlijke beauty-producten

6 Tips om over te stappen op natuurlijke beauty-productenOngeveer vijftien jaar geleden kwam ik tijdens mijn opleiding tot bloesemtherapeut in contact met gezonde- en biologische voeding en het belang van het gebruik van natuurlijke huidverzorging. Van dit laatste zag ik niet direct het nut in. Waarom zou je natuurlijke producten moeten gebruiken? Je smeert het toch op ‘de buitenkant’. Dit laatste klopt natuurlijk. Maar wat ik toen nog niet wist (en nu gelukkig wel), is dat ongeveer 60% van wat je op je huid smeert, in je bloedbaan terechtkomt. Wanneer deze producten gifstoffen bevatten, kun je wel raden wat er vervolgens gebeurt. Ik kwam er achter dat enorm veel producten, zoals douchebalsem, shampoo, lipstick, dagcrème, foundation en reinigingsmelk enorm veel schadelijke stoffen bevatten. Wat moest ik nu doen, nu ik dit wist? Mijn hele voorraad huid- en lichaamsverzorgingsproducten in één keer weggooien vond ik niet zo’n goed idee. Uiteindelijk is het me gelukt om, stap voor stap, over te gaan op natuurlijke (en biologische) beauty- en cosmeticaproducten. Producten met ingrediënten die afkomstig zijn uit de natuur, dus niet synthetisch gemaakt in een laboratorium.

Wil jij ook de overstap naar natuurlijke beauty-producten maken?
Ik geef je graag deze 6 tips om je hierbij te helpen:

potje blauw met blaaedje vrijstaand1) Verander geleidelijk van beauty-producten
Vrouwen gebruiken gemiddeld 12 beauty-producten per dag. Deze in één keer vervangen is misschien iets teveel gevraagd. Daarom kun je het best geleidelijk van producten veranderen. Is er een product op en aan vervanging toe? Dit is het perfecte moment om op zoek te gaan naar een natuurlijke variant.

2) Vervang producten die het langst op je huid zitten als eerst
Vervang producten die de hele dag en/of nacht op je huid zitten eerst. Denk bijvoorbeeld aan je bodylotion, je gezichtsverzorging en je foundation.

3) Lees geen labels
Ja je leest het goed! Lees geen labels. Op het label staan vaak termen vermeld als ‘natuurlijk’ en ‘biologisch’, terwijl dit product vervolgens vol zit met synthetische ingrediënten. De term slaat dan vaak op één ingrediënt dat natuurlijk of biologisch is. Cosmeticafabrikanten mogen hun cosmeticaproduct al ‘natuurlijk’ noemen, wanneer slechts 10% van de ingrediënten natuurlijk is. Deze vermelding kan dus erg misleidend zijn.

4) Check de ingrediëntenlijst
Wat dan weer wel belangrijk is om te lezen op de verpakking is de ingrediëntenlijst (ofwel INCI-lijst). De lijst met te vermijden producten is lang. Daarom een aantal ingrediënten op een rij die je beter kunt vermijden. Laat producten met ftalaten (weekmakers) en parabenen (op etiket herkenbaar als ‘paraben’, met vaak voorafgaand: methyl-, ethyl-, propyl- en isobutyl-) in het productschap staan. Vermijd producten met kunstmatige parfums, synthetische oliën en -UV-filters. Ook producten met aluminium, sulfaten en methylisothiazolinone (MI) kun je beter vermijden.

6 Tips om over te stappen op natuurlijke beauty-producten5) Kies producten met een keurmerk
Gelukkig bestaan er ook keurmerken voor natuurlijke huidverzorgingsproducten. Betrouwbare en veel voorkomende keurmerken zijn: NaTrue, Ecocert, BDIH. Staat één van deze keurmerken op de producten, dan weet je dat je een natuurlijk huidverzorgingsproduct in handen hebt.

6) Maak je eigen huidverzorgingsproducten
Wanneer je zelf je huidverzorgingsproducten maakt, weet je exact welke ingrediënten je op je huid smeert. Wat dacht je ervan om wekelijks een momentje te ontspannen en je huid te verzorgen met en avocado gezichtsmasker met honing? Of je eigen badzout of massageolie te maken met toevoeging van een paar druppeltjes van je favoriete essentiële olie, zoals lavendel? Mogelijkheden genoeg en leuk om te experimenteren.

Ik ben benieuwd welke tip voor jou het meest bruikbaar is om over te stappen op natuurlijke huidverzorgingsproducten. Laat je even een reactie achter in het reactieveld? Of wanneer je iets wil vertellen over jouw overstap naar natuurcosmetica, lees ik dat graag. Alvast bedankt.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel, of wil je meer weten over natuurlijke huidverzorging? Neem gerust contact met me op.

Groene groet,
PRANA Beauty & Health
Sandy

P.S. Deel dit bericht gerust! Gebruik hiervoor de social-media buttons onderaan dit bericht. Dank je wel