De kans is groot dat je dagelijks deodorant gebruikt om ervoor te zorgen dat je tijdens een drukke dag fris blijft ruiken. Je deodorant zorgt ervoor dat de zweetklieren vernauwen waardoor je minder zweet en verhult zweetgeur en dood de bacteriën die het zogenaamde boterzuur veroorzaken. Maar wist je dat er in jouw deo ingrediënten kunnen zitten die misschien helemaal niet goed zijn voor je gezondheid? Ook al gebruik je de deo op je huid, dat wat je op je huid smeert komt wordt voor 60% via de huid in je bloedbaan terecht. Dus ook de schadelijke stoffen.

Blog: is jouw deodorant wel gezond?

Gebruik je geen natuurlijke deodorant, dan is de kans dus groot dat er ingrediënten in je deo zitten die je beter kunt vermijden. Welke ingrediënten dit zijn lees je hieronder:

1. Aluminium
Aluminium (chlorohydrate)/ aluminiumoxide komt in heel veel deodoranten voor. Het zorgt ervoor dat je zweetklieren zich vernauwen waardoor je minder gaat zweten. Dit ingrediënt wordt in verband gebracht met Alzheimer en (borst)kanker. Koop je een deodorant, zorg er dan voor dat er geen aluminium aan is toegevoegd.

2. Parabenen
Parabenen zijn conserveringsmiddelen. Ze zorgen ervoor dat je deo langer bewaard kan worden zonder dat het van kleur en/of structuur verandert. De wetenschap heeft parabenen in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker en verstoren ook de hormoonhuidhouding.

3. Triclosan
Triclosan zorgt ervoor dat bacteriën gedood worden en is geurdodend. Ook deze stof hoopt zich bij gebruik op in het lichaam en kan mogelijk kanker veroorzaken.

4. Parfum (synthetisch/kunstmatig)
Om jouw deodorant lekker te laten ruiken, worden vaak kunstmatige geurstoffen toegevoegd, aangezien deze goedkoper zijn dan natuurlijke parfums die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld bloemen en planten (essentiële/etherische oliën). De kunstmatige parfums kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals huiduitslag en irritaties, maar ook misselijkheid of hoofdpijn.
Let op: bij natuurlijke producten zie je de term ‘parfum’ ook vaak terug op de ingrediëntenlijst. In dit geval wordt de geur samengesteld door het gebruik van uitsluitend natuurlijke etherische (of essentiële) oliën.

Een gezond alternatief:
Gelukkig bestaan er goed werkende deodoranten die 100% natuurlijk. Met deze natuurlijke varianten weet je dat je je op een gezonde en tevens effectieve manier tegen transpiratiegeur beschermt.

Liefs,

Als je deze informatie waardevol vindt, help dan mee deze info te verspreiden door het te delen. Dit kan door middel van de social media knoppen onderaan dit bericht. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.