hormoonverstorende stoffenVind jij verse en natuurlijke voeding belangrijk? En eet je het liefst ook biologisch? Dan is de kans groot dat je het ook belangrijk vindt dat je huid gezond en natuurlijk gevoed wordt. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En waar moet je op letten? In deze blog lees je meer over hormoonverstorende stoffen. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat verzorgingsproducten die niet 100% natuurlijk zijn, deze stoffen (Endocrin Disrupting Chemicals, ook wel EDC’s genoemd) bevatten, die tot blijvende gezondheidsschade kunnen leiden.
Niet echt iets waar je op zit te wachten toch? Deze stoffen wil je toch niet op  je huid smeren?

Welke stoffen je beter kunt vermijden zijn de belangrijkste hormoonverstorende stoffen; die onder te verdelen zijn in de volgende drie groepen:

1. Ftalaten
Ftalaten worden vaak aan plastic toegevoegd om het soepeler te maken. Vandaar dat ze ook wel ‘weekmakers’ genoemd worden.
Wat doen ze? Ze verstoren de hormoonhuishouding en zijn mogelijk kankerverwekkend.
In (huid)verzorgingsproducten worden ftalaten meestal gebruikt als stabilisator voor synthetische parfums. Het is niet verplicht om ftalaten te vermelden op de ingrediëntenlijst aangezien parfum wordt beschouwd als een ‘bedrijfseigen’ ingrediënt.

2. Parabenen
Parabenen zijn conserveringsmiddelen. Ze zorgen ervoor dat een (verzorgings)product langer bewaard kan worden zonder dat het van kleur en/of structuur verandert.
Wat doen ze? De wetenschap heeft parabenen in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. Ook is inmiddels vastgesteld dat methylparabeen kan leiden tot versnelde huidveroudering, huiduitslag en allergie. (Called)butyl-en propylparabenen versterken de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen en kan ook leiden tot contactallergieën.

3. Synthetische UV-filters, zoals Benzofenon-3 (oxybenzon), 3-benzylideen kamfer, 4 methylbenzylideen kamfer (4-MBC), 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofenon, ethylhexylmethoxycinnamaat kun je beter vermijden.
Wat doen ze? Ze hebben een hormoonverstorende werking.
Gebruik in plaats van synthetische UV-filters zonbescherming met minerale UV-filters.

Vind je het ook ongelofelijk dat deze stoffen in zoveel (cosmetica)producten gebruikt worden, die jou eigenlijk moeten verzorgen? Gelukkig is er ook goed nieuws. Er zijn prachtige, 100% natuurlijke alternatieven verkrijgbaar. Producten die puur natuur en (h)eerlijk zijn en je gezicht, lichaam en haar optimaal en op een gezonde wijze verzorgen.

Ik ben erg benieuwd of jij weleens eerder gehoord had over hormoonverstorende stoffen? En of deze informatie invloed heeft (gehad) op de manier hoe jij je huid verzorgd. Ik lees je reactie graag in het reactieveld hieronder.

Liefs,
handtekening sandy

 

 

 

 

P.S. Ken je iemand voor wie deze informatie nuttig is? Deel mijn blog gerust. Gebruik hiervoor de social-media buttons hieronder. Heb je nog opmerkingen of vragen? Dan  hoor ik het graag. Ik help je graag verder!

P.S. II: In de interessante uitzending van het TV programma ‘Zembla’ kun je meer te weten komen over hormoonverstoorders. Bekijk hier.

 

 

 

Bron: www.weleda.nl en www.eenveilignest.nl