Natuurlijke helpers bij PMS-klachten

Eén van de uitdagingen die we als vrouw (en moeder) kunnen hebben tijdens onze menstruatiecyclus is het premenstrueel syndroom, oftewel PMS-klachten. Dit gaat vaak gepaard met stemmingswisselingen, gevoeligheid en/ of fysieke ongemakken.

Lief voor jezelf…

Het is in deze fase van de cyclus altijd goed gezond te eten, voldoende rust te nemen en niet al te veel afspraken te plannen.  Maar bovenal: lief te zijn voor jezelf!

Bloesem- en edelsteenremedies bij PMS-klachten

Een andere optie die je kunt overwegen is het inzetten van bloesem- en edelsteenremedies. Hier vind je een paar remedies die je kunnen helpen bij het beheersen van PMS-klachten:

  • Bloodstone: maakt emotionele spanning los en laat de emotionele energieën doorstromen.
  • Moonstone of Tidal Forces: kalmeert en verzacht overgevoelige en emotionele reacties.
  • Balsam Poplar, Green Jasper, River Beauty en/of White Fireweed helpen bij een onsamenhangende en onregelmatige circulatie van de energie, veroorzaakt door een schok of trauma in het verleden

Misschien ook interessant voor jou?

Ik heb een super interessant online traject gevolgd bij Liese Ghekiere, genaamd ‘The Moon Within Us’. Misschien is het ook interessant voor jou. Klik hier voor meer informatie over dit boeiende traject over de vrouwelijke cyclus.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen of ben je geïnteresseerd in een kosteloos kennismakingsgesprek of consult om te ontdekken hoe bloesemtherapie jou of je kind kan ondersteunen? Neem dan gerust contact met mij op. Dat kan via het contactformulier of bel: 06 – 13 58 7558.

Vermoeidheid de baas: praktische tips voor meer energie

Als vrouw (en moeder) ben je constant in touw. Je zorgt voor je kinderen, het huishouden, je partner, je werk en hebt een druk en gezellig sociaal leven. Het is dan ook niet gek als je soms last hebt van vermoeidheid.

Vermoeidheid kan o.a. ontstaan door:

  • Slaaptekort: soms slaap je te weinig uren per nacht. Dit kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en een verminderde weerstand.
  • Stress: Stress kan ook een grote rol spelen bij vermoeidheid. Als je constant onder druk staat, put dit je lichaam en geest uit.
  • Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, bevalling en menopauze kunnen ook leiden tot vermoeidheid.
  • Voeding: Een ongezonde voeding kan je energieniveau verlagen. Zorg ervoor dat je voldoende groente, fruit en volkorenproducten eet.
  • Bewegen: Regelmatig bewegen kan je energieniveau verhogen en je humeur verbeteren.

Bloesemremedies bij vermoeidheid:

Naast bovenstaande tips kunnen bloesemremedies je helpen om je energieniveau te verhogen en je emoties in balans te brengen. Hieronder vind je een paar remedies die specifiek gericht zijn op vermoeidheid. Deze remedies zijn overigens ook uitermate geschikt voor kinderen en jongeren:

  • Opal: deze remedie geschikt wanneer je uitgeput bent door het te veel gebruiken van hun mentale en emotionele krachten. Opal helpt je om je energie te herpakken en je grenzen te bewaken.
  • Labrador Tea: deze remedie is geschikt wanneer je voortdurend probeert om het ene uiterste met het andere in evenwicht te brengen. Labrador Tea helpt je om rust te vinden in jezelf en je prioriteiten te stellen.
  • Opium Poppy: deze remedie is geschikt wanneer je uitgeput uitgeput bent door te doen, in plaats van te zijn. Opium Poppy helpt je om te ontspannen en te vertragen.
  • Carnelian: deze remedie is goed bij uitputting als gevolg van blokkades in de fijnere lichamen. Carnelian helpt je om je energie te laten stromen en je vitaliteit te verhogen.

Tips bij vermoeidheid:

  • Neem de tijd voor jezelf: plan regelmatig momenten in om te ontspannen en te doen waar je blij van wordt. Een bezoekje aan de sauna, naar de film, een belafspraak met je vriendin.
  • Luister naar je lichaam: als je moe bent, neem dan rust. Negeer de signalen van je lichaam niet.
  • Vraag hulp: als je het te druk hebt, vraag dan hulp aan je partner, familie of vriendinnen.
  • Eet gezond. Tekorten kun je eventueel aanvullen met Schussler celzouten, waaronder het Energiemengsel.
  • Beweeg regelmatig: Maak elke dag tijd voor een wandeling, stap even op de fiets of kies een andere vorm van lichaamsbeweging.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen of ben je geïnteresseerd in een kosteloos kennismakingsgesprek of consult om te ontdekken hoe bloesemtherapie jou of je kind kan ondersteunen? Neem dan gerust contact met mij op. Dat kan via het contactformulier of telefonisch via: 06 – 13 58 7558.

Disclaimer: Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts als je last hebt van ernstige of langdurige vermoeidheid.

Vakantie met kids? Vergeet deze crème niet!

Op vakantie met het gezin? Dan is er altijd wel iets dat voor vervelende irritaties kan zorgen. Insectensteken, kwallenbeten, brandnetels: het komt allemaal weleens voor. En met kinderen is het natuurlijk extra belangrijk dat je snel en effectief kunt helpen.

Daarom is de Sting Away crème een onmisbaar item in je reisapotheek! Deze verkoelende crème bevat sterk verdunde celzouten die jeuk en overmatige huidreacties verlichten. Het minerale gehalte werkt ontstekingsremmend en helpt krabschade te voorkomen.

De voordelen van Sting Away crème:

  • Verkoelt en verzacht de huid
  • Verlicht jeuk en irritatie
  • Voorkomt ontstekingen
  • Is veilig voor kinderen
  • Is helemaal natuurlijk

Toepassing

De celzouten crème meerdere keren per dag aanbrengen op de aangetaste delen van de huid.

Ingrediënten

Aqua, Arachis Hypogaea Oil, Calcium phosphoricum, Ferrum phosphoricum, Kalium chloride, Natrium chloride, Natrium sulfuricum, Calcium sulfuricum, Cetearyl Alcohol, Decyl Oleate, Phenoyxethanol, Ethylhexylglycerin, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Oleth-5, Carbomer, Sodium Cetearyl Sulfate, Sodium Hydroxide, Magnesium Sulfate.

Opmerking

Heb je een bijen- of wespenallergie, neem dan na een steek direct contact op met je arts.

Back-to-School: tips gebruik bloesemremedies

De zomervakantie is alweer voorbij. Het is waarschijnlijk een andere vakantie geweest dan je misschien had verwacht/gedacht. Misschien heb je je vakantie wel moeten annuleren, of wellicht heb je toch een mogelijkheid gehad om (last-minute) op vakantie te gaan.

In ieder geval staat de eerste schooldag voor veel kinderen weer voor de deur. En is klassikaal onderwijs, zover het er nu naar uitziet, weer mogelijk.

Remedie voor thema back-to-school

Speciaal voor het thema back-to-school heb ik een aantal (bloesem)remedies op een rij gezet die zowel kinderen als volwassenen kunnen ondersteunen bij deze nieuwe, en voor sommige kinderen uitdagende, stap.

Easy Learning

Deze combinatieremedie vergroot het vermogen om informatie te verwerken en te integreren, terwijl de interesse in nieuwe vakken en nieuwe manieren van leren wordt geactiveerd. Een fijne remedie om te gebruiken bij de studie en het maken van toetsen/proefwerken en/of examens. Ook goed te gebruiken door leerkrachten om de energie in het klaslokaal gefocust te houden. In dit laatste geval is het gebruik van een airspray met de remedie een goed idee. KLIK voor meer informatie.

Beyond Words

Deze combinatieremedie ondersteunt alle aspecten van schriftelijke en verbale communicatie. De remedie verbetert de kracht en zelfvertrouwen zodat je je beter kunt uitdrukken. De remedie helpt om opener en volledig deel te nemen aan klassikale discussies en gesprekken.

Peridot

Deze edelsteenremedie biedt ondersteuning en bescherming voor elke nieuwe cyclus van groei of ervaring, zoals de overgang naar een nieuwe school en/of nieuwe klas. De remedie helpt om je veilig en zeker te voelen. Ook helpt de remedie bij de ontwikkeling, inspiratie en groei van nieuwe creatieve projecten en/of ideeën.

Citrien

Deze edelsteenremedie helpt om kalm te blijven bij verhoogde mentale activiteit. Het zorgt voor mentale helderheid, zodat je je volledig kunt concentreren.

Sticky Geranium

Deze bloesemremedie helpt om ons leerpotentieel op de gemakkelijkste en meest directe manier te activeren, met de minste hoeveelheid energie en de hoogste mate van efficiëntie. Goed om te gebruiken wanneer je je verstrooid, futloos of besluiteloos voelt. De remedie helpt je om weer in beweging te komen en ondersteunt besluitvaardige en gerichte actie.

Tamarack

Een belangrijke remedie die vertrouwen geeft en ons aanmoedigt om onze eigen unieke individualiteit te omarmen, zodat we onze aangeboren gaven en talenten kunnen ontwikkelen en op nieuwe en positieve manieren kunnen bijdragen aan onze wereld.

Remedie bestellen of doseerflesje laten maken

Wil je een flesje van bovenstaande remedies bestellen, dan kun je contact met me opnemen via het contactformulier.
Wil je een op je kind of jezelf afgestemd doseerflesje laten samenstellen, dan kun je uiteraard een afspraak maken voor een consult.

Tip: celzoutenmengsel studeren & school

Niet alleen kun je voor het thema school/studeren bloesemremedies inzetten, maar dit ook ondersteunen met het gebruik van celzouten. Hiervoor is een speciaal celzouten poedermengsel gemaakt, met de celzouten 2, 3, 5 en 7. Klik hier voor meer informatie.

5 reden om jezelf niet met anderen te vergelijken

Ken je het gevoel dat je bekruipt wanneer je jezelf met een ander vergelijkt? Je voelt je al snel minder interessant, minder mooi, minder geslaagd en ga zo maar door. Jezelf vergelijken met anderen is gewoon funest voor je zelfvertrouwen.

Waarom heeft het geen zin om jezelf met anderen te vergelijken? Lees de vijf belangrijkste redenen hieronder:

1. Er is niemand zoals jij
Vergelijken heeft geen zin, omdat er niemand is zoals jij. Niemand leeft het leven dat jij leeft. Niemand heeft dezelfde geschiedenis. Heeft dezelfde lessen te leren en doelen te bereiken in zijn leven. Je vergelijken heeft dus totaal geen zin. Het is eigenlijk appels met peren vergelijken. Totaal zinloos dus.

2. Jij leeft jouw leven
Ik ben ervan overtuigt dat je op je best bent wanneer je een goed gevoel hebt over jezelf. Ben je jezelf, dan ben je het krachtigst en komen jouw unieke kwaliteiten het best naar voren. Wanneer je jezelf vergelijkt met een ander, verlies je je zelfvertrouwen en daadkracht. Dat is toch niet de bedoeling?

3. Je weet nooit hoe het zit
Weet je wel zeker dat je je vergelijkt met iets dat waar is? Jij kunt wel het beeld hebben dat iemand heel succesvol is, maar misschien is dit in werkelijkheid helemaal niet het geval. Misschien heeft diegene wel heel veel tegenslagen en voelt diegene zich heel ongelukkig. Je weet nooit precies hoe het de ander vergaat. Je vergelijken heeft ook daarom geen enkele zin.

4. Het werkt demotiverend
Stel je voor dat je een super leuk idee hebt bedacht. Maar dan opeens komt iemand in je gedachten die hier volgens jou veel beter in is dan jij. Wat doe je vervolgens? Waarschijnlijk begin je helemaal niet meer aan je leuke plan. Uit angst dat de ander het veel beter weet of kan. Geen goed plan dus om jezelf met die ander te vergelijken. Jij bent uniek. En de manier waarop je iets doet is dus ook uniek.

5. Het maakt je ondankbaar
Wanneer je jezelf met anderen vergelijkt, kunnen de negatieve gedachten je steeds minder tevreden maken. Voordat je het weet besef je helemaal niet meer hoe goed je het hebt en hoeveel je eigenlijk al bereikt hebt in je leven. Vergelijken laat je focussen op wat je allemaal niet hebt of wat er allemaal ontbreekt in je leven. Terwijl dankbaarheid voor wat er NU is, je een beter en tevreden gevoel geeft.

Kortom: jezelf vergelijken met anderen heeft geen zin. Zorg ervoor dat je jezelf waardeert en dat je tevreden bent met jezelf en je leven. Jij hebt je eigen unieke weg te bewandelen. In plaats van je aandacht te focussen op een ander, kun je je beter focussen op jezelf.

Tip: (hoe) drink (je) voldoende water

Je lichaam bestaat voor ca. 2/3 deel uit water. Het is dus belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken. Minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag (dit zijn ongeveer zes tot acht glazen).

Door voldoende water te drinken, kunnen afvalstoffen gemakkelijk worden afgevoerd en hydrateer je je huid van binnenuit. Niet alleen is voldoende water drinken goed voor je huid, maar kan ook hoofdpijn voorkomen en vermoeidheid tegengaan.

Tijdens je dagelijkse bezigheden, is het misschien niet altijd gemakkelijk om zes tot acht glazen water per dag te drinken. Hier een paar tips om toch je dagelijkse benodigde hoeveelheid te halen:

TIP 1:
Wat mij erg helpt, is de dag al te beginnen met water. Ik drink iedere ochtend, na het opstaan, alvast twee grote glazen water. Zet een glas in je badkamer neer, zodat je je dag alvast goed kunt starten.

TIP 2:
Je kunt je water een smaakje geven door schijfjes (biologisch) citroen en/of gember toe te voegen.

TIP 3:
Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Zet een grote fles neer op je werkplek en neem altijd een flesje mee voor onderweg. Vul het flesje weer zodra het leeg is.

TIP 4:
Eventueel kun je ook gebruikmaken van een app die je helpt herinneren en bijhoudt wat je drinkt.

TIP 5:
Maak er een gewoonte van om na elk toiletbezoek een glas water te drinken.

PRANA zamelt telefoons in voor goede doel

PRANA zamelt oude (niet werkende) telefoons in voor Stichting Mariette’s Child Care. De stichting ontvangt voor de oude telefoons een recylce-vergoeding. Deze gaat naar Kindertehuis Hannukkah in Ghana. Meer info over de stichting: http://mchildcare.nl.

Mede namens de stichting en de kindjes in kindertehuis Hanukkah: hartelijk dank!

8 Tips voor meer ’tijd-voor-jezelf’

8 Tips voor meer ’tijd-voor-jezelf’
Wanneer lukt het jou om ECHT tijd vrij te maken voor jezelf? Best lastig vind je niet? Tenslotte heb je altijd wel een klusje te doen. Een wasje draaien, boodschappen, het huishouden, de kinderen, een mailtje beantwoorden, je vriendin even bellen.  De dag vliegt voorbij en ’s avonds ben je doodop van al het geren en gevlieg. Misschien voel je je je aan het eind van de dag humeurig, omdat je eigenlijk teveel voor iedereen hebt klaargestaan, behalve voor jezelf. Herkenbaar? De hoogste tijd voor tijd voor jezelf…

Tijd voor jezelf is belangrijk en fijn! Waarom? Omdat het je gelukkiger maakt. Het is belangrijk om jezelf weer even op te laden. Je hebt ontspanning nodig, om vervolgens weer productief te kunnen zijn.

Deze acht tips kunnen je helpen meer tijd voor jezelf in te plannen:

1. Schrijf op waar je blij van wordt
Waar word je blij van? Waarvan krijg je (meer) energie? Wat vond je als kind leuk om te doen. Schrijf het allemaal op. Een warm bad, een boek lezen, naar de bioscoop, het museum of het bos. Een dagje naar de sauna, een massage, de nieuwste tijdschriften lezen bij de bibliotheek, tekenen, schilderen, dansen, zingen…. Hoeveel tijd nemen deze dingen in beslag? Zo heb je zicht op dingen die je kunt doen als je een kort moment me-time hebt. Of dingen die je kunt inplannen wanneer je een dag(deel) me-time hebt.

2. Pak je agenda erbij en maak een afspraak… met JEZELF
Zet een kruis in je agenda. Die tijd is gereserveerd voor een afspraak met… JEZELF. Het hoeft geen hele dag te zijn (mag natuurlijk wel!). Maar plan dit moment alvast in, zoals je zou doen wanneer je met een vriendin afspreekt of een andere afspraak maakt. Plan bijvoorbeeld een vaste avond per week/twee weken of per maand. En neem je afspraak met jezelf serieus! Niet uitstellen, niet afzeggen. Gewoon doen en genieten van je me-time.

3. Durf nee te zeggen
Kijk eens bewust naar alles wat je op een dag doet. Moet je overal JA tegen zeggen? Moet je telefoon wel de hele dag aanstaan? Wil je wel helpen bij de luizencontrole op school, of toch een andere keer? Komt die extra meeting op je werk wel uit? En wil je echt wel naar dat feestje? Wanneer je JA zegt tegen een ander, zeg je (vaak) nee tegen jezelf. Misschien zeg je wel liever JA tegen een moment voor jezelf.

4. Voel je niet schuldig
Je hebt het echt nodig om zo nu en dan niks te hoeven en niks te doen. Dat is echt niet egoïstisch. Voel je niet schuldig ten opzichte van anderen. Niet alleen profiteer jij ervan, je partner, gezin en collega’s zullen het ook merken als je je daarna weer blij en opgeladen voelt.

5. Vraag om hulp
Om tijd vrij te maken voor jezelf, heb je soms de hulp van anderen nodig. Aarzel niet om deze hulp te vragen. Misschien kan je partner iets voor je betekenen en een taak van je overnemen. Misschien wil jouw vriendin je kind wel meenemen naar de sportclub. Of ken je iemand die een avondje wil oppassen, zodat jij iets voor jezelf kunt doen. Durf te vragen. De meeste mensen helpen maar al te graag.

6. Je hoeft niet alles zelf te doen
Zijn er dingen die je op een dag doet, die gedaan kunnen worden door iemand anders? Misschien kan het huishouden door iemand van buitenaf worden gedaan. Kun je je boodschappen een keer laten bezorgen aan huis. Of kunnen de kinderen een taak van je overnemen. Hoeveel tijd kun je hiermee besparen? Opnieuw tijd die je aan jezelf kunt besteden.

7. Pak dingen efficiënt aan
Welke taken komen dagelijks of wekelijks terug? En kun je misschien efficiënter doen, waardoor je meer tijd overhoudt? Maak je iedere week boodschappenlijstjes? Misschien kun je een standaard lijst maken van producten die je wekelijks gebruikt. Kook dubbele porties en vries een deel in. Strijkgoed wegwerken? Ik kreeg ooit de tip om de natte was tien minuten in de droger te doen. Daarna uit te slaan en op te hangen. Het komt nog maar zelden voor dat ik mijn wasgoed strijk. Ongelofelijk hoeveel tijd ik hiermee bespaar.

8. Goed is goed genoeg
Hoeveel tijd gaat er wel niet zitten in alles perfect willen doen? Goed is goed genoeg. Het hoeft allemaal niet perfect. Ook dat scheelt weer een hoop tijd!-jezelf’

Go to Top