5 Tips voor het gebruikvan etherische oliën
In mijn huis vind je op verschillende plaatsen flesjes met etherische (ook wel essentiële) oliën. In de badkamer, keuken, woonkamer en in mijn handtas. Een paar druppeltjes van zuivere etherische oliën zorgen altijd voor een heerlijke geur. Niet alleen ruiken de oliën heerlijk, ook hebben ze een geneeskrachtige werking. Wist je dat aromatherapie al meer dan 5000 jaar oud is? Etherische oliën verminderen stress en geven evenwicht. Stimulerende oliën (zoals rozemarijn) werken activerend en verhelderend. Rustgevende oliën (zoals lavendelolie) werken ontspannend.

De geuren zijn afkomstig van struiken, bloemen, planten en bomen. De geurstoffen komen uit verschillende delen:
Uit de bloemen, zoals bij rozen en lavendel.
Uit de bladeren, bijvoorbeeld salie en tijm.
Uit de wortels, bijvoorbeeld engelwortel
Uit de vruchtjes, bijvoorbeeld anijs.
Uit het hout, bijvoorbeeld rozenhout.
Uit de schors, bijvoorbeeld kaneel.
Uit de schil, zoals citroen en sinaasappel.

Graag geef ik je vijf tips voor het gebruik van etherische oliën:

Een belangrijke tip vooraf: gebruik uitsluitend 100% natuurlijke, bij voorkeur biologische, etherische oliën, bijvoorbeeld van het merk PRIMAVERA. Vermijd synthetische oliën. Deze zijn niet geschikt voor aromatherapie.

1. In een geurlamp
Verspreid een heerlijke geur in je woon-, slaap- of werkkamer door een (of meerdere) etherische oliën toe te voegen aan een geurlamp/ geurbrander. Voeg de essentiële olie toe aan het water in het verdampingsschaaltje. Door de warmte van het waxinelichtje wordt de geur verspreid. Wist je dat er ook elektrische geurlampen bestaan. Ideaal en veilig voor in kinderkamers. Ook kun je een schaaltje met water met de daaraan toegevoegde essentiële olie op de verwarming plaatsen.

2. In je (voet)bad
Essentiële oliën kunnen je badwater heerlijk laten geuren. Wanneer je een essentiële olie toevoegt aan je badwater, dien je de olie altijd met een emulgator te mengen. Bijvoorbeeld een scheutje (koffie)melk, neutrale badolie, zeezout of honing. Dus NOOIT puur in het water omdat ze hierin niet oplosbaar is.

3. In de sauna
Met 100% zuivere essentiële oliën kun je het reinigend effect van de sauna vergroten, door een aantal druppels van de olie toe te voegen aan het opgietwater. Giet dit vervolgens over de hete saunastenen. LET OP: druppel NOOIT de essentiële olie direct vanuit het flesje op de hete saunastenen. Essentiële oliën zijn namelijk zeer vlambaar.

4. Toevoegen aan je massage-, gezichts- en/of lichaamsolie
Geef je zaadoliën, plantaardige, neutrale massage- gezichts- of lichaamsolie een heerlijke geur door er een aantal druppeltjes essentiële olie aan toe te voegen. Met behulp van aromatherapie kunnen, afhankelijk van de etherische olie, diverse huidproblemen worden verholpen.

5. Op je nachtkussen
Voor optimale ontspanning en een goede nachtrust kun je een druppel essentiële olie op je handen aanbrengen en vervolgens op je hoofdkussen wrijven. Denk bijvoorbeeld aan lavendelolie. Was hierna wel even je handen. Welterusten!