Toen ik onlangs tijdens een business congres verschillende ondernemers sprak over mijn werk als bloesemtherapeut, bleek dat veel van hen hier nog nooit van gehoord hadden. Een aantal hadden weleens van ‘bach-druppeltjes’ gehoord. Andere mensen die ik sprak, verwarden de remedies met de heerlijk geurende essentiële oliën van planten en bloemen.

Het deed me denken aan mezelf, ruim twintig jaar geleden, toen ik voor het eerst over bloesemremedies hoorde. Ik kon me niet voorstellen dat je door het innemen van bloesemremedies, die ‘niets meer’ bevatten dan de energie van een bloem, plant, plek of edelsteen, je je beter kon gaan voelen. Dat je meer moed kon krijgen. Meer (zelf)vertrouwen, meer plezier. Tot ik niet lang daarna volledig ‘op’ was en overspannen thuis kwam te zitten. Ik besloot in behandeling te gaan bij een bloesemtherapeut. Ik begon sceptisch aan de behandelingen, maar merkte al snel resultaat. En nee, dat was niet altijd even comfortabel. Maar ik ging mezelf beter voelen en er kwamen inzichten en veranderingen in mijn leven. En ik besefte me dat als dit voor mij werkte, het voor iedereen moest werken. Dit moest iedereen weten! Dat bloesemremedies ons op een natuurlijke, eenvoudige en doeltreffende manier kunnen helpen met onze dagelijkse (emotionele) uitdagingen. Daarom besloot ik in 2002 de opleiding tot bloesemtherapeut te gaan volgen en nu jaren later, werk ik nog steeds vol enthousiasme en mooie resultaten met bloesemremedies. En heb ik zelf remedies gemaakt.

Mensen vragen mij geregeld of ik zelf ook remedies gebruik. Jazeker! Niet alleen stel ik doseerflesjes voor cliënten samen, maar bijna dagelijks gebruik ik zelf ook bloesemremedies voor uiteenlopende situaties en op verschillende manieren.

Graag deel ik de volgende 5 tips met je, hoe je bloesemremedies kunt gebruiken:

1. Inname vanuit een doseerflesje
De meest gangbare toepassing voor bloesemremedies is het innemen vanuit een doseerflesje. Aan dit flesje, gevuld met bronwater, worden remedies toegevoegd die van toepassing zijn op jouw specifieke situatie. Denk bijvoorbeeld aan niet lekker in je vel zitten, teveel piekeren, faalangst, moeite met leren etc. Vanuit het doseerflesje neem je dan een aantal keer per dag druppeltjes in, gedurende vier tot zes weken.

2. Inname vanuit een stockflesje
Een stockflesje is een flesje met hierin de ‘pure’, onverdunde remedie. Deze koop je bijvoorbeeld kant-en-klaar in een winkel of bij je therapeut. Van de stockflesjes kun je zoals je hierboven kon lezen, een doseerflesje maken, maar je kunt het ook direct, onverdund innemen vanuit het stockflesje. Er zijn verschillende remedies die fijn zijn om altijd bij je te hebben, zodat je ze naar behoefte direct kunt innemen. Remedies voor bijvoorbeeld stress, schok of trauma. Of die kunnen helpen om je te ‘beschermen’ tegen het overnemen van energieën van andere mensen of plaatsen. Maar ook remedies om te gebruiken tijdens (vlieg)reizen of remedies die je helpen bij het leren en/of concentreren.

3. In een spray
De remedies worden niet alleen inwendig gebruikt, maar ook uitwendig, zoals in een spray. Bijvoorbeeld wanneer het niet mogelijk is om de remedie in te nemen. Je kunt de remedie dan in een verstuiver doen en om je heen sprayen (of over je huisdier of kamerplant). Ook kun je bloesemremedie sprays gebruiken in je woonkamer, praktijkruimte, kantoor, studeer-, kinder- of hotelkamer. Zo gebruik ik remedies om mijn praktijkruimte energetisch te reinigen na mijn behandelingen en voeg ik remedies toe aan een spray voor de kinderkamer, zodat mijn kinderen zich veilig en beschermd voelen tijdens de nacht.

4. In het badwater
Bloesemremedies kun je ook toevoegen aan je badwater. Heb je geen ligbad, dan kun je het toevoegen aan je voetbad voor bijvoorbeeld een extra ontspannend effect.
En mocht je je planten water geven, of een bloemenvaas met water vullen? Druppel er dan eens een remedie bij.

5. In je huidverzorgingsproducten
Een andere manier om remedies uitwendig te gebruiken is het toevoegen van de remedie aan je dag- of nachtcrème, je bodylotion of je massageolie om de werking hiervan te versterken.