Ken je het gevoel dat je bekruipt wanneer je jezelf met een ander vergelijkt? Je voelt je al snel minder interessant, minder mooi, minder geslaagd en ga zo maar door. Jezelf vergelijken met anderen is gewoon funest voor je zelfvertrouwen.

Waarom heeft het geen zin om jezelf met anderen te vergelijken? Lees de vijf belangrijkste redenen hieronder:

1. Er is niemand zoals jij
Vergelijken heeft geen zin, omdat er niemand is zoals jij. Niemand leeft het leven dat jij leeft. Niemand heeft dezelfde geschiedenis. Heeft dezelfde lessen te leren en doelen te bereiken in zijn leven. Je vergelijken heeft dus totaal geen zin. Het is eigenlijk appels met peren vergelijken. Totaal zinloos dus.

2. Jij leeft jouw leven
Ik ben ervan overtuigt dat je op je best bent wanneer je een goed gevoel hebt over jezelf. Ben je jezelf, dan ben je het krachtigst en komen jouw unieke kwaliteiten het best naar voren. Wanneer je jezelf vergelijkt met een ander, verlies je je zelfvertrouwen en daadkracht. Dat is toch niet de bedoeling?

3. Je weet nooit hoe het zit
Weet je wel zeker dat je je vergelijkt met iets dat waar is? Jij kunt wel het beeld hebben dat iemand heel succesvol is, maar misschien is dit in werkelijkheid helemaal niet het geval. Misschien heeft diegene wel heel veel tegenslagen en voelt diegene zich heel ongelukkig. Je weet nooit precies hoe het de ander vergaat. Je vergelijken heeft ook daarom geen enkele zin.

4. Het werkt demotiverend
Stel je voor dat je een super leuk idee hebt bedacht. Maar dan opeens komt iemand in je gedachten die hier volgens jou veel beter in is dan jij. Wat doe je vervolgens? Waarschijnlijk begin je helemaal niet meer aan je leuke plan. Uit angst dat de ander het veel beter weet of kan. Geen goed plan dus om jezelf met die ander te vergelijken. Jij bent uniek. En de manier waarop je iets doet is dus ook uniek.

5. Het maakt je ondankbaar
Wanneer je jezelf met anderen vergelijkt, kunnen de negatieve gedachten je steeds minder tevreden maken. Voordat je het weet besef je helemaal niet meer hoe goed je het hebt en hoeveel je eigenlijk al bereikt hebt in je leven. Vergelijken laat je focussen op wat je allemaal niet hebt of wat er allemaal ontbreekt in je leven. Terwijl dankbaarheid voor wat er NU is, je een beter en tevreden gevoel geeft.

Kortom: jezelf vergelijken met anderen heeft geen zin. Zorg ervoor dat je jezelf waardeert en dat je tevreden bent met jezelf en je leven. Jij hebt je eigen unieke weg te bewandelen. In plaats van je aandacht te focussen op een ander, kun je je beter focussen op jezelf.