Toen ik dit filmpje zag, kreeg ik tranen in mijn ogen.
Hoe bijzonder om te zien wat mensen pakken als iets gratis is, ondanks dat ze het op het eerste gezicht, niet nodig hebben. En hoe bescheiden mensen zijn die het misschien het meest kunnen gebruiken. Die kiezen voor genoeg.

Wat zou ik hebben gedaan op dat moment? Zou ik het geld hebben gepakt? Ik denk dat ik me te opgelaten zou voelen om het geld van zijn pak te halen. Ik zou denken dat er andere mensen zijn, die het beter kunnen gebruiken dan ik.

In het filmpje ontroerd de laatste man mij enorm. Hoe bescheiden hij is om het geld te pakken; net genoeg om weer een avond te kunnen eten. Toch vind ik het ook leerzaam om te zien wat de mensen aan het begin van het filmpje doen: ze durven iets aan te nemen en te pakken, wanneer ze iets wordt aangeboden. Ze durven te ontvangen. Iets dat ik niet altijd makkelijk vind.

In de toelichting van de orakel-kaart van de Alaskaanse Godin Sedna (*), staat iets moois geschreven over geven en ontvangen. Namelijk dat het belangrijk is dat zowel geven als ontvangen in balans zijn. Dat het net is als ademhalen; het inademen en het uitademen zijn even belangrijk. Prachtig! Vrij kunnen geven en met plezier en dankbaarheid ontvangen.

Een mooie bloesemremedie die op het thema ‘ontvangen’ werkt is ‘Blueberry Pollen’ van Alaskan Essences. De remedie helpt bij het herkennen en loslaten van die gewortelde overtuigingen, die de gedachte ondersteunen dat wij het niet verdienen alles te ontvangen, wat we nodig hebben om ons leven ten volle te leven.

(*) Orakelkaarten-set van Doreen Virtue