Dopamine is een neurotransmitter; een chemisch boodschappersstofje dat ervoor zorgt dat je hersenen hun werk kunnen doen. Dopamine zorgt ervoor dat je een tevreden en gelukzalig gevoel krijgt. Het zorgt voor een opwekkend effect, maar ook dat je zin hebt/krijgt in actie en beweging.

Gevoel van geluk en genot

Dopamine wordt o.a. afgegeven wanneer je dingen doet die volgens je hersenen een beloning verdienen. Denk bijvoorbeeld aan sporten, het checken van je mail, social media en/of telefoon, shoppen, gamen, het eten van iets lekkers, zoals chocolade, chips, suiker etc. Omdat het vrijkomen van dopamine een gevoel van genot oplevert, krijg je dus ook de behoefte om het gedrag dat de dopamine opwekt te blijven herhalen.

Basis voor slechte gewoontes en verslavingen

Door dit gedrag blijf je eigenlijk de hele dag ‘aan’ staan. Je bent telkens op zoek naar de volgende dopamine-rush. En ja, daar kun je best een gespannen gevoel van krijgen. Het is zelfs zo dat je steeds meer prikkels nodig hebt om dezelfde dopamine-afgifte te bereiken. En zoals je wellicht begrijpt kan dit een basis zijn van slechte gewoontes en verslavingen.

Leren, motivatie, concentratie …

Dopamine speelt ook een rol bij veel andere hersenprocessen zoals leren en motivatie, focus/concentratie, besluitvorming, stemming, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, maar ook ziektes als Parkinson (tekort) depressies/ psychoses (te veel) hebben te maken met dopamine. Een tekort van dopamine wordt ook in verband gebracht met AD(H)D. Ook reguleert dopamine de ademhaling, honger en eetlust en is ook nog voor een deel verantwoordelijk voor de beweging van spieren en motoriek.  

Dopamine op peil houden

Nu kun je natuurlijk de dopamine aanmaak stimuleren door de eerder genoemde genotsmiddelen en het checken van je social media en je berichtjes op je telefoon. Maar dat is wellicht niet de ideale manier. Hoe kun je de dopamine aanmaak op een gezonde en natuurlijke manier stimuleren?

Hier een paar tips:

  • Zorg voor voldoende ontspanning. Stress heeft namelijk een nadelig effect op je dopamine peil. Denk bijvoorbeeld ook aan de stress die je mobiele telefoon kan opleveren door alle meldingen die binnenkomen. Kijk of je stress kunt beperken. In het geval van je telefoon kun je het geluid van de berichtmeldingen stil zetten.
  • Mediteren is dus (ook) een goed idee om je dopamine niveau op pijl te houden.
  • Zorg voor voldoende beweging (dit zorgt voor een verhoogd calciumgehalte in je bloed dat weer een positief effect heeft op je dopamine niveau).
  • Uiteraard is gezonde, natuurlijke voeding belangrijk voor het niveau van je neurotransmitters. Dopamine wordt uit het aminozuur tyrosine aangemaakt.  (-> L-dopa -> dopamine). Dit aminozuur zit  o.a. in dierlijke eiwitten, sesamzaad, spirulina en zeewieren, zuivel, peulvruchten, amandelen, noten, zaden, bannen en avocado’s. Ook Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van deze neurotransmitter.
  • Maak to-do lijstjes met punten die je gemakkelijk kunt behalen. Het kunnen afvinken (en het behalen van je doel) produceert dopamine.
  • Luister (mooie) muziek en wees creatief (maak muziek, tekeningen etc.)
  • Het gebruik van bloesemremedies, celzouten en/of essentiële oliën kunnen ook een positief effect hebben op je dopamine niveau. Ik help je hier graag bij tijdens een persoonlijk consult.