Wat zijn celzouten?

Schüssler celzouten zijn natuurlijke mineralen die in ons lichaam voorkomen. Ze bevinden zich in de cellen en spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Schüssler celzouten zijn vernoemd naar de ontdekker Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898), een homeopathisch arts en onderzoeker. Hij ontdekte dat dat de meeste ziektes op een tekort aan mineraalzouten terug te voeren waren, namelijk een tekort binnen in de cel. Hij ontwikkelde vanuit zijn homeopathische artsenpraktijk (waar hij veertig jaar werkte) het uitgangspunt van zijn theorie: als cellen voldoende worden voorzien van de ontbrekende mineraalstofionen, leidt dit tot het herstel van de cel en dus ook het gehele lichaam. Kort samengevat: een gezonde cel is een gezond lichaam. De celzouten volgens Dr. Schüssler bevatten zodanig verdunde mineraalzouten dat ze direct door de cel opgenomen kunnen worden.

Voor wie zijn celzouten geschikt?

Net als bloesemremedies kunnen celzouten door zowel jong als oud gebruikt worden zonder bijwerkingen. Ze kunnen veilig samen met andere (homeopathische) geneesmiddelen worden ingenomen. Celzouten versterken de levenskracht van de gebruikers en het is overigens onmogelijk om te veel van deze mineraalstoffen in te nemen.

Hoeveel celzouten zijn er?

Dr. Schüssler ontdekte aanvankelijk 12 essentiële mineraalzouten die cruciaal zijn voor lichaamsfuncties en -opbouw. In de loop der jaren zijn er nog eens 12 aanvullende zouten toegevoegd. Meer recentelijk zijn er zelfs extra celzouten bijgekomen, nu tot celzout nr. 33.

Hoe kun je celzouten gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om celzouten te gebruiken. Natuurlijk kunnen ze worden ingenomen door de tabletten of het poedermengsel in de mond te laten oplossen. Zo worden ze opgenomen in het slijmvlies in de mond. Maar ook uitwendig zijn er diverse mogelijkheden! De huid, ons grootste orgaan, kan de mineralen lokaal absorberen via crèmes of zalven. Ook kunnen celzouten aan badwater worden toegevoegd of lokaal op de huid worden aangebracht in de vorm van kompressen of pakkingen.

Een voorbeeld van een celzout en de werking

Een van de meest gebruikte celzouten is Nr. 7; Magnesium phosphoricum, D6. Dit mineraal speelt een essentiële rol in de opbouw van botten en het vegetatieve zenuwstelsel. Het wordt vaak gebruikt voor plotselinge stekende pijnen, zoals hoofd- en buikpijn, en voor krampen, zoals menstruatiekrampen. Daarnaast kan het ingezet worden bij slaapstoornissen, nervositeit en blozen. Een verlangen naar chocolade kan een indicatie zijn van een tekort aan Magnesium phosphoricum, net zoals een sterke drang naar koffie en nicotine wijst op verhoogde spanning en dus de behoefte aan dit celzout.

Belangrijk om te weten:

Celzouten en bloesemremedies kun je tegelijkertijd inzetten bij medicijnen en/of homeopathische middelen. Wel adviseer ik je altijd bij klachten/ziektes een reguliere arts te bezoeken. Celzouten en bloesemremedies worden ter ondersteuning ingezet en zijn nooit een vervanging van medische begeleiding/ medicatie.
(*)