8 Tips voor meer ’tijd-voor-jezelf’
Wanneer lukt het jou om ECHT tijd vrij te maken voor jezelf? Best lastig vind je niet? Tenslotte heb je altijd wel een klusje te doen. Een wasje draaien, boodschappen, het huishouden, de kinderen, een mailtje beantwoorden, je vriendin even bellen.  De dag vliegt voorbij en ’s avonds ben je doodop van al het geren en gevlieg. Misschien voel je je je aan het eind van de dag humeurig, omdat je eigenlijk teveel voor iedereen hebt klaargestaan, behalve voor jezelf. Herkenbaar? De hoogste tijd voor tijd voor jezelf…

Tijd voor jezelf is belangrijk en fijn! Waarom? Omdat het je gelukkiger maakt. Het is belangrijk om jezelf weer even op te laden. Je hebt ontspanning nodig, om vervolgens weer productief te kunnen zijn.

Deze acht tips kunnen je helpen meer tijd voor jezelf in te plannen:

1. Schrijf op waar je blij van wordt
Waar word je blij van? Waarvan krijg je (meer) energie? Wat vond je als kind leuk om te doen. Schrijf het allemaal op. Een warm bad, een boek lezen, naar de bioscoop, het museum of het bos. Een dagje naar de sauna, een massage, de nieuwste tijdschriften lezen bij de bibliotheek, tekenen, schilderen, dansen, zingen…. Hoeveel tijd nemen deze dingen in beslag? Zo heb je zicht op dingen die je kunt doen als je een kort moment me-time hebt. Of dingen die je kunt inplannen wanneer je een dag(deel) me-time hebt.

2. Pak je agenda erbij en maak een afspraak… met JEZELF
Zet een kruis in je agenda. Die tijd is gereserveerd voor een afspraak met… JEZELF. Het hoeft geen hele dag te zijn (mag natuurlijk wel!). Maar plan dit moment alvast in, zoals je zou doen wanneer je met een vriendin afspreekt of een andere afspraak maakt. Plan bijvoorbeeld een vaste avond per week/twee weken of per maand. En neem je afspraak met jezelf serieus! Niet uitstellen, niet afzeggen. Gewoon doen en genieten van je me-time.

3. Durf nee te zeggen
Kijk eens bewust naar alles wat je op een dag doet. Moet je overal JA tegen zeggen? Moet je telefoon wel de hele dag aanstaan? Wil je wel helpen bij de luizencontrole op school, of toch een andere keer? Komt die extra meeting op je werk wel uit? En wil je echt wel naar dat feestje? Wanneer je JA zegt tegen een ander, zeg je (vaak) nee tegen jezelf. Misschien zeg je wel liever JA tegen een moment voor jezelf.

4. Voel je niet schuldig
Je hebt het echt nodig om zo nu en dan niks te hoeven en niks te doen. Dat is echt niet egoïstisch. Voel je niet schuldig ten opzichte van anderen. Niet alleen profiteer jij ervan, je partner, gezin en collega’s zullen het ook merken als je je daarna weer blij en opgeladen voelt.

5. Vraag om hulp
Om tijd vrij te maken voor jezelf, heb je soms de hulp van anderen nodig. Aarzel niet om deze hulp te vragen. Misschien kan je partner iets voor je betekenen en een taak van je overnemen. Misschien wil jouw vriendin je kind wel meenemen naar de sportclub. Of ken je iemand die een avondje wil oppassen, zodat jij iets voor jezelf kunt doen. Durf te vragen. De meeste mensen helpen maar al te graag.

6. Je hoeft niet alles zelf te doen
Zijn er dingen die je op een dag doet, die gedaan kunnen worden door iemand anders? Misschien kan het huishouden door iemand van buitenaf worden gedaan. Kun je je boodschappen een keer laten bezorgen aan huis. Of kunnen de kinderen een taak van je overnemen. Hoeveel tijd kun je hiermee besparen? Opnieuw tijd die je aan jezelf kunt besteden.

7. Pak dingen efficiënt aan
Welke taken komen dagelijks of wekelijks terug? En kun je misschien efficiënter doen, waardoor je meer tijd overhoudt? Maak je iedere week boodschappenlijstjes? Misschien kun je een standaard lijst maken van producten die je wekelijks gebruikt. Kook dubbele porties en vries een deel in. Strijkgoed wegwerken? Ik kreeg ooit de tip om de natte was tien minuten in de droger te doen. Daarna uit te slaan en op te hangen. Het komt nog maar zelden voor dat ik mijn wasgoed strijk. Ongelofelijk hoeveel tijd ik hiermee bespaar.

8. Goed is goed genoeg
Hoeveel tijd gaat er wel niet zitten in alles perfect willen doen? Goed is goed genoeg. Het hoeft allemaal niet perfect. Ook dat scheelt weer een hoop tijd!-jezelf’