BLOG: Je bent mooi. Je bent lief. Je bent geweldig.
Onlangs was ik met de auto onderweg naar een afspraak en reed ik langs een middelbare school. Er reden twee puber-jongens op de fiets, die elkaar in tegengestelde richting kruisten op het fietspad. De jongen, met een wat ´stoer voorkomen´ stak fel zijn middelvinger op tegen de andere, iets minder-stoer-uitziende, jongen. Mijn hart brak! WAAROM? WAAROM DOE JE DIT?, vroeg ik mij af!  Zo’n klein gebaar. Maar wat voor gevoel moet dit de andere jongen voor de rest van de dag hebben gegeven?

Mijn gedachten gingen naar een positief gebaar en de impact die dit op mij heeft gehad, jaren geleden. Ik was 17 jaar en, zoals veel meiden van die leeftijd, enorm onzeker. Ik volgde balletles op een balletschool in een nabij gelegen dorp. In mijn groep danste ook altijd een oudere dame, met prachtig rood haar. Ze woonde in mijn woonplaats en bood mij aan om mij wekelijks met haar ‘rode eend’ op te halen en na de balletlessen weer thuis te brengen.

Toen het Kerstmis was viel er een kaartje voor mij op de mat. Het was een kaartje van deze vrouw, waar ze het volgende op had geschreven:

Lieve Sandy,

Je bent mooi.
Je bent lief.
Je bent geweldig.

Het kaartje bleef ik maar lezen. Ik vond het zo bijzonder dat zij de moeite had genomen om dit voor mij op een kaartje te schrijven en naar me toe te sturen. Ik hoor deze zinnen, nu jaren later,  nog geregeld door mijn hoofd gaan. Het waren de woorden die mij steunde in die enorme onzekere periode in mijn leven.

Een paar jaar geleden zag ik de vrouw fietsen. Ik reed haar in mijn auto voorbij en herkende haar aan haar rode haren. Ik kon niet stoppen, maar ik nam mij voor dat als ik haar ooit nog eens zou zien, haar zou bedanken. Maanden later liep ik haar in de supermarkt,  in het dorp waar ik als kind woonde, tegen het lijf. Ik sprak haar aan, en na uitgelegd te hebben wie ik was (“Meid, wat ben je groot geworden!”) bedankte ik haar alsnog voor haar lieve woorden op de kerstkaart en vertelde haar hoeveel dit voor mij betekend had.

Hoe mooi zou het zijn als iedereen zich beseft wat een impact zijn of haar daden, hoe klein ook, kunnen hebben op het leven van iemand anders. En te beseffen dat hoe klein jouw positieve bijdrage ook is, dit voor een ander heel veel kan betekenen.